Marc Siepman – Ondergronds gezwam

Marc Siepman neemt ons deze avond mee naar het onzichtbare deel van een voedselbos: dat wat zich onder de oppervlakte afspeelt, de bodem.

De bodem van een voedselbos is heel anders dan die van een moestuin. Marc vertelt onder andere over het fantastische werk dat schimmels, bacteriën, protozoa, muizen, mollen, insecten, wormen, larven en al die andere beestjes voor ons doen. Over successie, fotosynthese, het klimaat, water, enzymen, stikstof, fosfaat en alle andere voedingsstoffen – maar vooral over vertrouwen op complexiteit. Want hoe harder we werken aan symptoombestrijding in een voedselbos, hoe slechter het ermee gaat. We moeten erop leren te vertrouwen dat de natuur meer ervaring heeft dan wij.

Deze lezing is ideaal voor mensen die een voedselbos willen opzetten, of al aan het opzetten zijn, maar zeker ook voor iedereen die er een op zijn land krijgt (en dus ook voor gemeentes, provincies en waterschappen).

(tekst: Marc Siepman, illustratie: Lotte Klaver)

Kosten

Geen kosten, maar een vrijwillige donatie voor Haven 5 of Marc is altijd welkom! Koffie en thee zijn verkrijgbaar tegen het geldende tarief.

Aanmelden

Via info@haven5.nl

 

Datum

vrijdag 06 mei 2022
Expired!

Tijd

Inloop vanaf 19:30
20:00 - 22:00
Ga naar de bovenkant