VERSPREIDT HET LICHT!

We zitten inmiddels in de donkerste periode van het jaar. Mensen zijn druk met hun decemberfeesten en -versieringen. Huizen wordt elk jaar een stukje meer verlicht. Een hele natuurlijke behoefte. Al ver voordat kerst een religieuze betekenissen kreeg, hingen onze verre voorvaderen- den -moederen al lichtjes en stukjes reflecterend metaal in de bomen.


Hart onder de riem

Op de tweede verjaardag van HAVEN 5 op 26 augustus j.l. startten we ‘Hart onder de Riem’. Dat is een actie, gecoördineerd door Simone van Mensch, waarvoor je een kaartje kunt invullen met aan de ene kant iets dat je jezelf gunt en aan de andere kant iets dat je voor een ander wilt doen. Er zijn inmiddels al veel van dergelijke kaartjes ingevuld met een verrassende uitkomsten. Zo vonden Jans & Rensca elkaar in een tuin-match. Bij de vraag ‘wat kan ik voor iemand doen?’ had Jans aangegeven iemand te willen helpen in de tuin. En Rensca zocht juist iemand die haar kon helpen met de tuin. Na een kennismaking bij HAVEN 5 bleek het meteen te klikken. Er is hard gewerkt door Jans & Rensca met blijmakend resultaat: een schone en winterklare voortuin.

Meemaker Gert

Veel vrijwilligers werken via HAVEN 5 aan initiatieven waarmee ze lichtjes willen verspreiden voor anderen. Maar ook zijzelf mogen weleens belicht worden. Op deze website kun je een interview lezen met meemaker Gert Bunschoten. (70) Zijn jongste dochter is geboren als zoon en nu, na een lange zoektocht naar wie ze is en hoe ze haar leven wil vormgeven, op haar 33e in transitie gegaan. Bij dat proces hoorde ook een naamsverandering, waarvoor Gert en zijn vrouw meegingen naar de Burgerlijke Stand: hij deed ooit aangifte van de geboorte van zoon Stijn en was nu aanwezig bij de ‘geboorte’ van dochter Sylke. Als ouders staan Gert & Liliane volledig achter de keuze van hun kind en ze steunen haar bij het gehele proces. Door deze ervaring kijkt Gert nu nog opener naar de samenleving. Lees het hele interview hier. 


Zoete inval
Er zijn dagen dat HAVEN 5 nog meer gastvrijheid uitstraalt dan anders. Dat is onder anderen het geval op de bakdagen. Therese bakte cake, Olga maakte pruimencake, taalleraar Ab bakte en passent appeltaart en Hans is onze eigen speculaas-expert. Wie zoet doet, goed ontmoet! Houdt dus onze agenda in de gaten. Op de bakdagen smaken de koffie en thee nog lekkerder. Ergens in Huizen is een persoon die de boodschappen daarvoor aanlevert. We zijn deze ‘Zoete Vriend’ uiteraard ook dankbaar.

Bak jij je nou ook zo graag bruin? En wil jij je ‘geheime’ recept weleens delen met HAVEN 5 mensen? Dat kan van maandag tot en met vrijdag. Vind je het leuk om samen te bakken? Dan zijn de dinsdagen en donderdagen aan te raden. Dan is Simone er. Zij helpt je met liefde op weg. Onze oven staat in ieder geval voor je klaar.


Een groene haven
Vind je het als bedrijf, gevestigd in Huizen, ook belangrijk dat er een plek is waar inwoners elkaar kunnen ontmoeten, samen initiatieven kunnen ontplooien, elkaar kunnen ondersteunen in zelfstandigheid en eigen regie, maar waar ook gewerkt wordt aan een inclusieve, veerkrachtige en circulaire toekomst? HAVEN 5 is een plek voor en door inwoners van Huizen. Waar veel aandacht is voor mogelijkheden, saamhorigheid, meedoen, respect en talenten. HAVEN 5 wil ook een ‘Groene Haven’ zijn, waar activiteiten met betrekking tot duurzaamheid tot ontwikkeling komen en waar creatieve doeners een plek hebben om te kunnen innoveren.

Loop jij of loopt jouw bedrijf warm voor duurzaamheid? Dan kun je ons helpen met:
– Materialen om het pand beter te isoleren;
– Rails en een zwaar gordijn als tochtsluis (zoals je ze in oude cafés ziet);

Voor(ui)tgang
De afgelopen 2 jaar is de basis gelegd. Een huurovereenkomst voor het pand, een financiële bijdrage
van de gemeente, een breed aanbod van activiteiten en een geweldig team van meemakers. Onze
locatie wordt regelmatig verhuurd en met deze inkomsten wordt een deel van onze vaste lasten
bekostigd: ontzettend fijn! Met elkaar willen we een volgende stap zetten en HAVEN 5 verder professionaliseren door (zoals we al meldden) het pand verder te verduurzamen, maar ook door onze keuken eens aan te pakken,
zodat we bijvoorbeeld ook een lunch of koffietafel ter plekke kunnen bereiden.

Kun je wat missen? Dan zijn deze producten heel fijn:
– koffie
– houdbare volle melk
– thee
– koekjes
– chocola
– koffiemelk
– suiker
– zoetjes


Lasten & Lusten
Natuurlijk staan we ook open voor steun in de vorm van euro’s. Hiermee help je HAVEN 5 met de vaste
lasten de huur- en energierekeningen. We doen er graag iets voor terug.
Zoals: :
– Je kunt een tafel ‘adopteren’, we plaatsen dan een ‘schildje’ op de tafel (zodat de
samenwerking zichtbaar is) en wij houden je op de hoogte van de ontwikkelingen
die aan ‘jouw’ tafel plaatsvinden;
– Je kunt gebruik maken van de locatie voor een overleg, bijeenkomsten, presentaties etc.
Informeer gerust even, we gaan graag met je in gesprek over de mogelijkheden.

Vrienden
Ambitieuze plannen hebben we, waar iedereen van mee kan genieten. En omdat goede plannen geld
kosten, kun je die ondersteunen. Met een jaarlijkse bijdrage van €60- ben je Vriend van HAVEN 5. Via
haven5.nl kun je je aanmelden. Het bedrag kan je overmaken op NL42 TRIO 0338 5222 98. Uiteraard hoor je dan ook regelmatig van ons.

Decembergroet
Wensen we iedereen een ontspannen kerst met lieve mensen om zich heen. Als dat niet lukt, wees dan heel lief voor jezelf. Bereid een gerecht dat je heel lekker vind (of het nu appeltaart is of hachee), zet mooie muziek op, maak iets creatiefs of haal een inspirerend boek in de bibliotheek. Dat is meteen een goed voornemen voor het nieuwe jaar: lief zijn voor jezelf, voor anderen en voor de aarde.​

Hartelijke groet en graag tot snel in HAVEN 5 !

Karin Rienstra & alle andere meemakers