Kennismaken met de mee-makers van HAVEN 5

In een serie interviews vertellen de mee-makers wie zij zijn, wat zij doen binnen HAVEN 5, wat HAVEN 5 voor hen betekent en welke wensen zij nog hebben. Mee-makers zijn de mensen die HAVEN 5 vorm en inhoud geven. Zij organiseren, coördineren, verzorgen de koffie/thee, ondersteunen, werken samen, schrijven, maken schoon en nog veel meer.

Gert Bunschoten

Gert, een vriendelijke en rustige man met een vrolijke twinkeling in zijn ogen, komt de maandag van het interview binnen met de woorden dat we waarschijnlijk snel klaar zullen zijn. Vervolgens zitten we bijna een uur met elkaar te praten en blijkt er toch een hoop interessants schuil te gaan achter de bedachtzame en ingetogen uitstraling.

Gert is in oktober zeventig jaar geworden, dit jaar veertig jaar getrouwd met Liliane en samen hebben ze twee kinderen, twee dochters. Zijn jongste dochter is geboren als zoon en nu, na een lange zoektocht naar wie ze is en hoe ze haar leven wil vormgeven, op haar 33e in transitie gegaan. Bij het transitieproces hoorde ook een naamsverandering, waarvoor Gert (en zijn vrouw) natuurlijk meeging naar de burgerlijke stand: hij deed ooit aangifte van de geboorte van zoon Stijn en was nu graag aanwezig bij de ‘geboorte’ van dochter Sylke. Als ouders staan Gert en Liliane volledig achter de keuzes van hun kind en ze steunen haar bij het gehele proces. Door deze ervaring kijkt Gert nu nergens meer van op.

Gert woont eigenlijk al zijn hele leven in Huizen, als zoon van een Amsterdamse moeder en een Huizer vader. Hij maakte met zijn gezin een klein uitstapje naar Almere, maar is erg blij uiteindelijk toch weer naar Huizen terug te zijn gekeerd. En in plaats van naar nieuwbouw te verhuizen om wat noodzakelijke klussen en verduurzaming te omzeilen, hebben Gert en Liliane toch de handen uit de mouwen gestoken en hun huis op de Vlie up to date gemaakt.

Werk/hobby’s

Gert is zijn werkzame leven begonnen als boekhouder bij Beiersdorf. Hij ontwikkelde zich binnen dit bedrijf – dat we kennen van merken als Nivea en Hansaplast – tot chef van de boekhouding en schakelde intern over naar een functie in de IT. Na 33 jaar vond er een reorganisatie binnen Beiersdorf plaats, waardoor Gert met zijn gezin naar Hamburg had moeten verhuizen. Dat was voor het gezin uiteindelijk net een stap te ver en dus maakte Gert de overstap naar PepsiCo, waar hij nog elf jaar als IT-er werkte. De cultuurverschillen tussen het Duitse en Amerikaanse bedrijf vielen hem uiteindelijk heel erg mee.

Waar hij in zijn werk gewend was dingen gestructureerd aan te pakken, doet hij dat ook in zijn privéleven. Dat hoort bij Gert. Op zijn leeftijd voelt het voor hem ‘als noodzakelijk’ veel te bewegen. Samen met zijn vrouw hebben ze een abonnement genomen bij Rebel Sport. Ze kiezen daar wekelijks via de app uit verschillende lessen; aquajoggen en drie keer per week yoga zijn nu favoriet. Soms komt daar de loopband nog bij om de conditie goed op peil te houden.

Aquajoggen is een sport waarbij je je lichaam actief gebruikt. Gert kan zich nog steeds verwonderen over het feit dat je van de inspanning ook echt warm word in het water! Na afloop koffiedrinken met de dames – Gert is vaak de enige mannelijke deelnemer – is inmiddels vaste prik! En welverdiend, want de groep wordt pittig aangepakt door de aquajog-docente. Dat Gert de enige man in het gezelschap is deert hem niet; hij heeft een zachte inborst en is geen macho-man. Yoga zorgt ervoor dat het piepen en kraken van het eigen lichaam wat binnen de perken gehouden wordt. Ze volgen lessen bij verschillende yoga-docenten die allemaal hun eigen stijl hebben. De lessen waarin ook aandacht is voor ademhalingsoefeningen vindt Gert erg fijn. Na het sporten nog even de sauna in, is dan de kers op de taart!

Vrijwilligerswerk & HAVEN 5

Gert kent vrijwilligerswerk vanuit verschillende invalshoeken. Momenteel is hij voorzitter van het verantwoordingsorgaan van het pensioenfonds van zijn laatste werkgever. Dit is een soort ondernemingsraad met advies- en instemmingsrecht. Daarnaast is Gert ooit bij Tijd voor Meedoen als vrijwilliger gestart. Samen met een man uit Azerbeidzjan bood hij administratieve hulp aan mensen die moeite hadden met bijv. formulieren van de overheid. Hier werd veel en dankbaar gebruik van gemaakt, maar de overname van Tijd voor Meedoen door Versa Welzijn zorgde voor een stop. Gert werd gevraagd mee te helpen aan een doorstart bij HAVEN 5, maar dit kwam uiteindelijk niet van de grond. Gert bleef hangen bij HAVEN 5 en is er onder indruk van hoe Karin HAVEN 5 heeft opgezet en draaiend weet te houden met minimale financiële middelen. Er is een grote diversiteit van activiteiten en mogelijkheden.

Gert kijkt wekelijks naar het programma om te zien wat er aan interessante activiteiten is. Hij maakt spontane keuzes op basis van wat hem aanspreekt, zoals een lezing over Artificiële Intelligentie. Vaste prik is het wekelijkse filosofie-groepje. Dit is een kleine groep deelnemers die stukken tekst van een bepaald boek met elkaar doornemen en daar vervolgens met elkaar over van gedachten wisselen. Het leuke aan dit ‘filosoferen’ is verrast te worden door de invalshoeken van de andere deelnemers. Er wordt gesproken over alles wat je in de wereld en het leven tegen kunt komen.

Gert is altijd geïnteresseerd geweest in geloof, spiritualiteit en Oosterse filosofie. Hij is niet actief binnen een kerk, maar wel geïnteresseerd in hoe mensen daarmee en met alle bijbehorende vraagstukken omgaan. Waarom zijn we op aarde en wat is er na dit leven? Gert leest vooral veel over dit soort onderwerpen. Momenteel verdiept hij zich in het leven en werk van Rudolph Steiner. Gert is onder de indruk van wat Steiner in zijn leven en in die tijd bereikt heeft en hoe invloedrijk de man op veel gebieden is geweest (onderwijs, landbouw, bewegingsleer, architectuur en geneeskunde).

Als we het boeiende gesprek over even zulke boeiende onderwerpen afronden, komt Gea binnen. Gert en Gea zaten op de lagere school bij elkaar in de klas. Ze pakken de draad zo weer op, alsof die zestig jaar er nooit tussen heeft gezeten…!