Kennismaken met de mee-makers van HAVEN 5

In een serie interviews vertellen de mee-makers wie zij zijn, wat zij doen binnen HAVEN 5, wat HAVEN 5 voor hen betekent en welke wensen zij nog hebben. Mee-makers zijn de mensen die HAVEN 5 vorm en inhoud geven. Zij organiseren, coördineren, verzorgen de koffie/thee, ondersteunen, werken samen, schrijven, maken schoon en nog veel meer.

Als ik bij HAVEN 5 binnenkom tref ik Paul Steenbrink in gesprek met Therèse. Ze wisselen wetenswaardigheden uit met betrekking tot digitaal tekenen. We raken direct aan de praat over wat het aan het digitale is dat hem zo aanspreekt. Paul gaat enkele tientallen jaren terug in de tijd en herinnert zich nog goed hoe hij de eindverslagen voor zijn opleiding nog knippend en plakkend in elkaar zette. De mogelijkheden die digitaal werken nu biedt zijn zo uitgebreid en enorm tijdbesparend. Het is een wereld van verschil met dertig jaar geleden!

Paul komt oorspronkelijk uit de zorg. Hij is begonnen als verpleegkundige bij mensen met een verstandelijke beperking. In 1990 kreeg hij een stevige burn-out, waarna hij twee jaar als vrijwilliger werkte in de dagopvang van de psychiatrie. Tot aan zijn prépensioen, nu zo’n drieëneenhalf jaar geleden, heeft hij in de GGZ gewerkt. De zorg heeft hem altijd aangesproken; het omgaan met mensen, maar vooral het omgaan met bijzondere mensen, mensen met een verhaal. Paul vindt het een eer dat mensen je toelaten om in hun leven mee te kijken. Paul werkte vanuit maatschappelijk perspectief en hielp mensen bijvoorbeeld bij het vinden van dagbesteding of werk en zette samen met cliënten een winkel of een fietswerkplaats op. Het mooie van die uitgangspositie was dat hij de mogelijkheid had te kijken naar wat mensen wél konden, in plaats van wat niet meer lukte. De psychische problemen verdwenen daardoor niet, maar het ging Paul erom dat de cliënt met zijn/haar beperkingen om leerde gaan. Hij leverde graag maatwerk, wat soms heel lastig is in de huidige tijd, die voor een groot deel draait om registratie voor de zorgverzekering. Uit het contact dat Paul nog altijd met een oud-collega onderhoudt, put hij echter een vleugje hoop dat er wat versoepelingen mogelijk lijken op het administratieve vlak.

Tijdens het herstel van de burn-out begon Paul zich steeds meer in computers te verdiepen. Via een vriendin raakte hij betrokken bij een vrijwilligersproject waarbij hij cliënten lesgaf en met ze met oude computers van de Riagg aan de slag ging. Ook maakte hij samen met die vriendin regelmatig muziek op de betreffende locatie. Muziek is een andere grote passie van Paul; hij startte met blokfluitles en werd door zijn oudste broer aangestoken met het gitaarvirus. Van het geld dat hij verdiende met een vakantiebaantje kocht hij zijn eerste eigen gitaar en hij ging direct op les. Sindsdien heeft hij bijna onafgebroken les gehad. Eerst 35 jaar van een docente die van de klassieke school uit Spanje en Zuid-Frankrijk was. Zij is helaas overleden maar nu volgt hij zijn lessen via internet bij een gitarist in Berlijn! Zijn vrouw Liesbeth speelt accordeon en piano en zingt. Samen vormen ze een duo en met vrienden vormen ze een kwartet dat Ierse en Schotse muziek ten gehore brengt als begeleiding bij verhalen. De laatste tijd verdiepen ze zich in muziek uit volksboekjes die ze in de computer met speciale programma’s arrangeren: andere stempartijen erbij, passende akkoorden en tegenritmes. Liesbeth hoort de melodie en Paul weet hoe hij deze op de computer in noten uit kan schrijven. Zo ontstaat er een heel nieuw stuk dat ze graag spelen. Paul en zijn vrouw hebben ook meegedaan met het woonkamerfestival en traden op bij het Wapen. Ook in HAVEN 5 hebben ze bij een Open Podium een optreden verzorgd. Dat optreden smaakt naar meer, dus wellicht dat ze in de toekomst bij HAVEN 5 weer te beluisteren zullen zijn!

Liesbeth en Paul delen veel hobby’s. Ook zij is heel creatief, houdt van tekenen en is ook vaak bij HAVEN 5 te vinden. Ze hebben HAVEN 5 dan ook samen ontdekt, vanuit hun betrokkenheid bij Buurten met Buren. Sinds een inloop bij HAVEN 5 voor burenverbinders zijn ze vaste bezoekers. Zo hebben ze zich samen aangesloten bij de digitaal tekenen-groep. Op woensdagochtend vind je de groep aan een steeds vollere tafel. Er hangt een fijne sfeer van samen leren en ieders input is waardevol. De een is een heel goede tekenaar en de ander weer handiger met het programma Procreate. Paul geniet van deze extra digitale mogelijkheden en heeft het werken met Procreate ook benut om de kenmerkende HAVEN 5-kaarten te maken. Paul heeft zich verdiept in kleuren en hoe die digitaal gecodeerd worden. De gele kleur op de kaart match dankzij een dergelijke code met die op de muur. En zoals dat bij HAVEN 5 gaat, kwam van het een het ander: Paul deelt zijn kennis graag met anderen en heeft bijvoorbeeld al eens een workshop gegeven over hoe je handig bestanden van het ene apparaat overzet naar het andere, bijvoorbeeld foto’s en filmpjes en hoe je die vervolgens handig ordent.

Een andere activiteit die net is ontstaan, is de meditatiegroep, die gehouden wordt in de mooi opgeknapte tuinkamer.  Paul was al wel bekend met meditatie en mindfulness, ook vanuit zijn werk, maar deed er de laatste jaren niet veel meer mee. Een van de redenen om er actief mee aan de slag te gaan, was een reis naar Nepal in september. Tijdens deze reis hebben Paul, Liesbeth en zijn schoonzus een deel van de as van zijn broer uitgestrooid, wat een grote wens van zijn broer was. In Nepal werd het zaadje geplant om weer wat met meditatie te gaan doen en Paul kocht er in elk geval vast een paar mooie klankschalen.  Weer thuis heeft Paul een meditatie samengesteld, die nu twee keer tijdens een try-out gebruikt is. De groep bekijkt met elkaar welke wensen er ten aanzien van de meditaties zijn; is er bijvoorbeeld behoefte aan klankschalen of juist aan stiltemeditaties, of afwisseling? Er zijn veel verschillende vormen mogelijk en met de groep samen wordt gekeken naar wat aanspreekt of wat men uit wil proberen.

Een activiteit die Paul voor HAVEN 5 nog in gedachten heeft, is om wandelingen met gps te organiseren, of een gps workshop te geven. Paul zet graag wandelingen uit en houdt de routes via track logs bij. Hij heeft het plan opgevat om elke straat in Huizen ooit gelopen te hebben. Zijn wandeling vanuit huis in het Vierde Kwadrant naar HAVEN 5 kent dan ook elke keer net een andere route. De hand-gps is hierbij zijn trouwe bondgenoot. Graag laat hij anderen zien hoe je door je eigen woonomgeving kunt lopen, maar deze heel anders kunt ervaren door nieuwe routes en straten te ontdekken. Zo leer je Huizen elke keer weer op een andere manier kennen.