Kennismaken met de mee-makers van HAVEN 5

In een serie interviews vertellen de mee-makers wie zij zijn, wat zij doen binnen HAVEN 5, wat HAVEN 5 voor hen betekent en welke wensen zij nog hebben. Mee-makers zijn de mensen die HAVEN 5 vorm en inhoud geven. Zij organiseren, coördineren, verzorgen de koffie/thee, ondersteunen, werken samen, schrijven, maken schoon en nog veel meer.

Vandaag maken we kennis met Zena. Het is maandag en dan tref je haar – net als op donderdag – als gastvrouw bij HAVEN 5. Terwijl ze ontspannen een spelletje speelt met Bep, heeft ze oog voor alle bezoekers en voorziet hen desgewenst van koffie en thee. Ze maakt een praatje hier en daar, zorgt voor volle karaffen water en rond half één is het tijd voor haar eigen lunch. Bij HAVEN 5 wordt vaak gezamenlijk geluncht door de dan aanwezige mensen. Dit keer is er een groepje dat een werklunch houdt onder het genot van zelfgemaakte pompoensoep. Zena vult haar eigen lunch – bestaand uit een lekker geroosterd broodje en een salade – op deze koude dag graag aan met een kop verwarmende soep.

Familie

Zena komt uit Syrië en woont met man en kinderen al bijna twintig jaar in Nederland. Haar zoon heeft een flatje in de Oostermeent en ook haar dochter is inmiddels op zoek naar een eigen woning. Daar heeft ze wat geduld bij nodig want de wachtlijsten zijn enorm. Zena adviseert jonge mensen dan ook om zich zodra het kan in te schrijven als woningzoekend.

Zena moet bij mijn gezicht denken aan een tante en laat wat foto’s van haar zien. Ze is trots op haar familie en vertelt er graag over. Zena komt uit een groot gezin met aan moeders kant veel tantes en een enkele oom. Samen met haar Syrische vriendin, die bij ons aan tafel is komen zitten, vertelt ze over hoe zwaar het leven in de families vroeger was, toen er nog nauwelijks elektriciteit en een gebrek aan goede hygiëne was. De mensen waren vaak moe van het harde werken. Het doet me denken aan de verhalen uit mijn eigen familie. Hoe anders is het leven nu!

Verbinding

Zena geniet heel erg van de gezelligheid van het gezin en de vele familieleden. Ook in de Thomaskerk vindt ze die verbinding, net als bij HAVEN 5. Zena geniet al vanaf de start van HAVEN 5 van deze manier van samen zijn, samen werken en bezig zijn. Voordat ze bij HAVEN 5 kwam, werkte ze als gastvrouw bij de Marke/Meenthoek, maakte ze onderdeel uit van het team dat de shop in de Draaikom runde en was ze een van de dames die onder de vlag van ‘Jude Catering’ de heerlijkste Syrische gerechten kookte. Het cateringbedrijfje is helaas gestopt doordat er tijdens de coronaperiode nog maar weinig besteld werd. Alle dames zijn inmiddels hun eigen weg gegaan en Zena verblijdt de mensen bij HAVEN 5 met regelmaat met heerlijke koekjes, cakes of andere lekkernijen.

Wat Zena zo aanspreekt bij HAVEN 5, zijn de mensen. Ze noemt onder andere Karin, Emmy, Bep en Simone; allemaal vrouwen met een groot hart voor anderen. Ze voelen inmiddels als familie. Zena voelt zich gezien bij HAVEN 5 en geniet van een spelletje met Bep, het helpen bij het mooi maken van de ruimtes rond de verschillende feestdagen en lekker met haar handen bezig zijn. HAVEN 5 biedt haar veel, ook door de vele verschillende activiteiten waar ze zo af en toe bij aansluit. Vandaag is dat Martha die hulp en uitleg biedt bij allerhande digitale zaken. Zena checkt of iedereen van koffie en thee is voorzien en sluit zich dan samen met haar vriendin aan bij het groepje mensen aan tafel. Al gauw zijn ze geconcentreerd aan het luisteren en de tips op hun telefoons aan het toepassen.