Kennismaken met de mee-makers van HAVEN 5

In een serie interviews vertellen de mee-makers wie zij zijn, wat zij doen binnen HAVEN 5, wat HAVEN 5 voor hen betekent en welke wensen zij nog hebben. Mee-makers zijn de mensen die HAVEN 5 vorm en inhoud geven. Zij organiseren, coördineren, verzorgen de koffie/thee, ondersteunen, werken samen, schrijven, maken schoon en nog veel meer.

Wie is Emmy?

Emmy komt als een frisse, vrolijke wind HAVEN 5 binnen, met nog een blos op haar wangen van het roeien. Sinds 2019 is ze lid van de KHRV (Kleine Huizer Roei Vereniging) en ze vindt het heerlijk om zo elke maandagochtend op het water door te brengen. De geboren Utrechtse woont sinds 1996 in het oude dorp in Huizen, waar ze na haar trouwen is komen wonen. Ze is trotse moeder van twee kinderen, die inmiddels op zichzelf wonen. Gelukkig wel in de buurt en ze waaien nog regelmatig bij hun ouderlijk huis aan.

Werk/hobby’s

Nadat Emmy haar havo-diploma had gehaald, is ze als fotografe gaan werken bij een fotobureau en tegelijkertijd als verkoophulp bij V&D. Uiteindelijk bleek haar hart het snelst te gaan kloppen van het werk bij het warenhuis en ze besloot de fotografie achter zich te laten. Binnen V&D kreeg ze de mogelijkheid een kaderopleiding te volgen, waarna ze tien jaar als verkoopmanager werkte. Vanwege haar zwangerschap kwam hier helaas een eind aan: moederschap combineren met een deeltijdfunctie was helaas in die tijd voor een dergelijke functie nog niet mogelijk.

Na een poosje fulltime van het moederschap te hebben genoten, werd ze door haar buurman gevraagd om als receptioniste mee te komen draaien in een gezondheidscentrum. Emmy wist inmiddels dat ze goed met mensen kon werken en ze heeft een scherp oog voor zaken die op- een aangepakt kunnen worden. Daarvan zag ze er binnen het gezondheidscentrum veel en al snel werd ze de rechterhand van de locatiemanager. Twaalf jaar lang vervulde ze met veel plezier deze rol, maakte vele reorganisaties mee, maar na de laatste kwam haar functie helaas te vervallen.

Er kwam een mooie nieuwe kans op haar pad; ze werd de rechterhand van een architect bij een architectenbureau en de hoedanigheid van managementassistente gecombineerd met styliste paste haar perfect. Styling en woninginrichting zijn in de loop van de tijd ook echt haar hobby geworden.

Vrijwilligerswerk & HAVEN5

Na haar baan bij het architectenbureau werkte Emmy als projectondersteuner bij de Vrijwilligerscentrale. Inmiddels had Emmy Karin leren kennen. Karin was juist bezig HAVEN5 op te zetten en Jolanda (directeur van de Vrijwilligerscentrale) was hierbij betrokken. Emmy werd door Jolanda gevraagd om mee te denken over de inrichting en styling van de ruimte van HAVEN5. In de lijn van de visie van Karin is er gekozen voor een duurzame inrichting in een circulaire, vintage look.

Emmy startte daarvoor met de grote lijnen; een beetje industrieel was praktisch en dus werden de plafonds schoongemaakt maar verder onbewerkt gelaten. Het was een mooie uitdaging om de ruimte bijna kosten neutraal in te gaan richten. Via marktplaats vond Emmy gratis meubels die in het plaatje pasten; vloerkleden, tafels en stoelen vond ze bij de kringloopwinkels. Veel servies en keukenbenodigdheden komen ook uit kringloopwinkels, maar ook van lieve mensen die graag wilden schenken aan HAVEN5.

Emmy vindt HAVEN5 een heel mooie plek voor allerlei creatieve invallen en ideeën. Nu na twee jaar wordt het steeds bekender en door steeds meer mensen gevonden. Er is veel ruimte om van alles te doen, er zijn geen vaste kaders. Emmy houdt steeds meer van dit fantastische initiatief, van het organische en het natuurlijke proces waardoor dingen ontstaan. Zo noemt ze bijvoorbeeld de gastvrouwen van buitenlandse komaf, die zo meer mogelijkheden hebben om Nederlands te leren. Er is veel creativiteit bij allerlei deelnemers en door met elkaar in gesprek te gaan, komen er allerlei ideeën naar boven.

Op de donderdagen vind je Emmy in HAVEN5, waar ze zich creatief bezighoudt met allerhande zaken rondom de inrichting. Ze krijgt daarbij hulp van Bep, Zena, Nawal, Therese en Hans en andere bezoekers kunnen gewoon aansluiten wanneer ze daar zin in hebben. Andersom denkt Emmy zelf graag met Karin en Simone mee over op handen zijnde activiteiten. Dat is volgens haar ook het fijne van HAVEN5; het is een warme plek waar iedereen kan aanleggen, welkom is en overal bij mag aansluiten.

Ook voor een praatje staat Emmy altijd klaar. Het geeft haar veel voldoening een luisterend oor te kunnen zijn en mee te kunnen denken met een ander. Als vanzelf sluiten we het gesprek dan ook op die manier af; een andere bezoeker moet even haar verhaal kwijt en gaat opgelucht en dankbaar voor het gesprek weer huiswaarts.