Het is met dezelfde gedachte waarmee Jan Willen Reineke in 2005 de Voedselbank Huizen startte: het kan niet zo zijn dat er in Nederland aan de ene kant een overschot is en aan de andere kan een tekort. Natuurlijk vormt voldoende gezond voedsel een primaire behoefte, waarvan we allemaal wel vinden dat iedereen daar recht op heeft. Maar naast ondernemer en sociaal initiatiefnemer is Reineke ook kunstenaar en kent hij de waarde die een oorspronkelijk kunstwerk in huis kan vervullen.

Daarom besloot hij bij het opruimen van zijn atelier en opslag een aantal werken ter beschikking te stellen voor mensen die normaal gesproken niet toekomen aan de aanschaf van iets unieks aan de muur. In samenwerking met HAVEN 5, waar hij ook de Praktische Filosofie-groepen leidt, ontstond zo een nieuw initiatief. De komende tijd kan er geboden worden op schilderijen en tekeningen van zijn hand. Met name mensen met een smalle beurs worden uitgenodigd om te bieden.

Jan Willem Reineke volgde lessen aan de Gooise Academie bij Igor Kuzmirak, Carine van Gorp en Monica Rotgans. Hij laat zich graag inspireren door wat de natuur te bieden heeft. In de woestheid ziet hij de schoonheid. Hij vind er de oneindigheid, stilte en eenzaamheid die in de drukke geïndustrialiseerde en gedigitaliseerde wereld meestal ver te zoeken zijn. Zo verzamelde hij brokken aarde in Andalusië, verpulverde dat en maakte met de daarin aanwezige pigmenten zijn eigen verf, waarmee hij op unieke wijze zijn doeken en papier vult.

Wil je dus graag een echte ‘Reineke’ aan de wand of ken je iemand die dit weleens verdient? Stap dan vooral op een moment van maandag 6 maart tot en met donderdag 23 maart binnen bij HAVEN 5, dat voor de gelegenheid is omgebouwd tot een galerie. Op vrijdag 24 maart zal er dan om 16.00 uur een de kunstveiling zelf plaatsvinden. Veilingmeester van dienst is journalist en kunstliefhebber Annedieke Kuchler. Uiteraard is maker Jan Willem Reineke aanwezig zijn en zal al het geld van deze verkopen geheel aan de HAVEN 5 toevallen.