Interview met gastvrouw Rabea:

“Ik voel dit als mijn huis”

12 jul 2023
 Vrijwilligerscentrale Huizen
Rabea is vrijwilligster bij Haven 5. Iedere dinsdag is zij aanwezig. Lees haar verhaal en ontdek wat het haar brengt.
ik-voel-dit-als-mijn-huis

Wil je jezelf introduceren?  
Ik ben Rabea Kasem, getrouwd, moeder van een dochter van 16, een zoon van 15 en een meisje van 8 jaar. Ik kom uit Syrië en woon nu 6 jaar in Nederland. Sinds 1,5 jaar ben ik vrijwilligster bij Haven 5.

Waarom bij Haven  5? 
De afgelopen  5 jaar kreeg ik op school Nederlandse les, daar leerde ik Nederlands lezen en schrijven. Maar ik wil de taal ook leren spreken. Hier praat je met mensen, hier leer je omgaan met mensen. Ik heb hier in dit jaar beter Nederlands leren praten, dan die 5 jaar daarvoor.

Iedere dinsdag ben ik hier, ik maak koffie en zet thee voor de gasten. Daarnaast maak ik een beetje schoon.  Met de gasten kan ik overal over praten, over het weer, over de cultuur, over koken en eten. Doordat ik met de mensen over allerlei onderwerpen praat, gaat mijn Nederlands met sprongen vooruit. Thuis spreken wij Arabisch, ook met mijn kinderen. De kinderen spreken onderling Nederlands. Ook als we televisie kijken zijn het Arabische zenders. Mijn meisje kijkt Nederlandse kinderprogramma’s, dan kijk ik soms mee voor de taal. Als ik nu luister begrijp ik het sneller.
In Syrië heb ik 15 jaar op de universiteit gewerkt. Daar had ik een administratieve functie.
In Nederland wil ik ook gaan werken, het liefst in een winkel, want ik weet niet of mijn Syrische diploma hier geldig is. Maar voorlopig vind ik het hier bij Haven 5 nog veel te leuk.

Wat doe je allemaal bij Haven 5?
Als gastvrouw ontvang je de gasten en maakt een praatje met ze. 

Soms organiseren we met een aantal Syrische vrouwen een ontbijt, in een buffetvorm. Dan komen er niet alleen Syrische vrouwen ook andere nationaliteiten zijn welkom.
Eén dag in de week mogen we Arabisch praten, dan komen er veel Syrische vrouwen, die ook weer eten meenemen. Dinsdag is mijn vaste dag, maar ik ben er ook regelmatig op donderdag. Dan ga ik tekenen met de vrouwen. Het is hier altijd gezellig, je kan met heel veel verschillende mensen praten. Vaak kom ik dan met mijn vriendin. Als mijn dochter vakantie heeft, gaat zij ook mee naar Haven 5.
De Syrische vrouwen die ik ken, probeer ik ook mee te nemen hiernaar toe, maar ze hebben soms kleine kinderen of werk, dus dat lukt niet altijd.

Bij Haven 5 mag iedereen die dat wil, iets organiseren, wil je met iemand wandelen, dan wordt dat op de website geplaatst en als er iemand reageert, dan wordt er gewandeld. De input moet van de mensen zelf komen. Haven 5 coördineert alle activiteiten.
“Ik voel dit als mijn thuis hier. Ook als ik straks werk heb, zal ik hier blijven komen.”

Wat zou je iedereen mee willen geven?
Kom naar Haven 5, want het is hier leuk en gezellig.

Haven 5 is te vinden op de Havenstraat 5 in Huizen.
Meer informatie over de diversiteit aan vrijwilligerswerk is te verkrijgen bij Vrijwilligerscentrale Huizen. info@vchuizen.nl

Interview:  Bert Moll
Foto’s: Mariëlle de Veen