Kennismaken met de mee-makers van HAVEN 5

In een serie interviews vertellen de mee-makers wie zij zijn, wat zij doen binnen HAVEN 5, wat HAVEN 5 voor hen betekent en welke wensen zij nog hebben. Mee-makers zijn de mensen die HAVEN 5 vorm en inhoud geven. Zij organiseren, coördineren, verzorgen de koffie/thee, ondersteunen, werken samen, schrijven, maken schoon en nog veel meer.

Wie is Gea?

Gea is een enthousiaste, actieve vrouw die van mensen houdt en graag samenwerkt. Zij is getrouwd met Ron, heeft twee zoons en sinds een jaar een kleinzoon. Gea leest graag en dan vooral over wetenschappelijke onderwerpen, mensen, natuur, planten en politiek. Wat je noemt: een brede interesse en ze zet haar hersens graag aan het werk.

Gea leest niet alleen over onderwerpen, ze gaat er ook mee aan de slag. Tuinieren vindt ze heerlijk, net als het oppassen op haar kleinzoon en het organiseren van activiteiten.

Gea en HAVEN 5

Gea werd door een vriendin attent gemaakt op HAVEN 5. ‘Ga er eens kijken, het is wel wat voor jou,’ had de vriendin gezegd. Zo stapte Gea op een ochtend nieuwsgierig binnen. Ze herinnert zich nog de hartelijke ontvangst en de rommelige sfeer omdat de inrichting nog niet gereed was. Maar… ze vond het meteen leuk en gezellig. De sfeer was goed, dat vindt Gea belangrijk, en ze wilde zelf graag schaken. Daarom is ze op maandagochtend het schaken gaan organiseren. De schaakborden en schaakstukken heeft ze zelf bij de kringloop gevonden. Al snel sloten de eerste mensen aan en nu schaken er op verschillende dagen mensen met elkaar. Gea maakt met nieuwe kandidaten eerst kennis en plaatst mensen bij elkaar die qua persoonlijkheid en schaakniveau goed bij elkaar passen. Natuurlijk schaakt ze zelf ook mee. En dan geniet ze er enorm van als ze merkt dat mensen beter gaan schaken, meer inzicht krijgen en soms zelfs van haar winnen. Wat haar opvalt en waar ze ook plezier aan beleeft: mensen hebben veel te vertellen en willen graag hun verhaal kwijt. Dan biedt Gea een luisterend oor (en soms een advies).

Er is meer

Gea is ook gestart met een boekenclub, over wetenschappelijke onderwerpen. Dat liep niet zo goed. Jammer, maar voor Gea geen reden om teleurgesteld te zijn. Ze gaat ‘gewoon’ op zoek naar een andere vorm. Nu denkt ze meer aan thema-koffieochtenden. Wat fijn als je zo flexibel bent en blijft denken in mogelijkheden. Met haar groene interesse en vingers verzorgt Gea de planten in HAVEN 5. Dat zijn er best veel. HAVEN 5 heeft zich ook ontwikkeld, vindt Gea, er is nu zoveel meer te zien en te doen. Bijvoorbeeld de tuin met eetbare gewassen van Marit, een voedselruiltafel, stekjes-bieb. ‘Alle mensen, ideeën en activiteiten, ik word er zo blij van’” zegt Gea. ‘Er is een groep vaste mensen, daar ken ik er heel veel van. Er komen ook telkens nieuwe mensen binnen. Leuk! Want ik houd van beweging.’

Leren en ontwikkelen

‘Er is een wereld voor me open gegaan.’ geeft Gea aan, ‘want ik heb meer geleerd over mensen die het minder hebben.’ Tot nu toe ontmoette zij alleen mensen die het goed hadden en had ze weinig inzicht in het leven van mensen met een kleine beurs. Dat inzicht heeft ook een ander effect op haar gehad. Ze heeft leren ordenen omdat ze best veel spullen had en zag dat er mensen zijn die spullen kunnen gebruiken. ‘Ik help graag mensen en ben thuis gaan structureren en opruimen.  Boeken en kleding sorteer ik, een deel breng ik naar de kringloop en een deel naar HAVEN 5. De grote diversiteit aan type mensen die bij HAVEN 5 komen, met hun persoonlijkheden en interesses, vind ik zo leuk. Ik vind mensen gewoon interessant en leuk!’

Toekomst

Op de vraag of Gea nog dromen of wensen heeft, komt uiteraard een vrolijk antwoord. Deze vrouw staat open voor verandering en is blij met ontmoetingen. Wat ze nog leuk zou vinden om te organiseren (en natuurlijk zelf aan deel te nemen) is scrabbelen of dammen. Gezellig een ochtend samen spelen en verhalen delen. Lijkt het je ook leuk, mail naar info@haven5.nl.

Heeft Gea nog wensen voor HAVEN 5? ‘Ik gun jullie eigenlijk alles, alles wat er nodig is. Vooral leuke mensen.’